20191120_223350

Maria Englund

Krukmakarmästare

Jag har flyttat min verkstad till Rademachergatan 52 sen ett år där det både finns plats att arbeta och ha verkstads butik.

Jag driver Gamla stadens krukmakeri där jag både tillverkar själv min keramik men också håller i kurser, prova på och skräddarsydda event. 

Krukmakarmästaren som är fantastiskt glad att en ny era är på gång i den keramiska världen. För ett år sedan först i Sverige att åter göra gesällprovet och i nov 2017 , mottaga Mästarbrevet i blå hallen i Stockholms stadshus.

Skrå väsendet är borta sen länge men branschen växer sig starkare. Idag har jag en lärling i verkstaden som lärs upp till att bli Gesäll 

Jag startade min bana med detta material  i slutet på 1990 talet. Kände en längtan till att göra något för mig och leran lockade att prova. Jag började på en kurs via ABF och där har jag varit tillbaka som lärare i keramik. Efter mina utbildningar  gjorde jag min egna stora utställning och egen ny verkstad  trodde  att då var jag på G. Dock ville livet annorlunda, sen ett antal år är jag tillbaka med ny energi att skapa i lera.

Visa CV